Håll ner knappen CMD och tryck + / -

Evenemang

Konstföreningens Programkommitte arrangerar varje termin ett antal guidade visningar på gallerier och museum i Stockholm med omnejd. Vi är nu även glada att kunna erbjuda digitala visningar!  Är du intresserad av någon aktivitet, klicka på evenemanget och följ instruktionerna. Betalning för visning görs via Swish, när du betalat får du ett bekräftelsemejl från oss. Anmälan är bindande.

Varmt välkomna!

Datum

Typ

Plats

Titel

16/04 2024, 17.30 Visning Liljevalchs Liljevalchs-Vårsalongen 16/4

Vårsalongen 2024 visar 290 verk av 163 konstnärer.

Vårsalongen är en kär tradition som inleder konstvåren sedan hundra år tillbaka. Urvalet på 290 verk visar en stor variation av tekniker och material med allt från måleri, video, skulptur, keramik, textil, installation, AI, teckning och fotografi. Merparten är måleri med 94 verk, följt av 55 verk skulptur och 43 fotografiska verk. Liksom tidigare vårsalonger finns en stor åldersmässig och geografisk spridning bland deltagarna, från yngsta Blenda 20 år till äldsta Claes 78 år, från Angered till Mörbylånga. Årets jury bestod utöver konsthallschef Joanna Sandell Wright av curatorerna Ashik Zaman och Tawanda Appiah, OS-ryttaren Peder Fredricson – som själv även tecknar.Med utställningen följer en katalog där alla utställare presenteras med ett verk. Från och med vernissagedagen presenteras medverkande konstnärer och deras verk här på hemsidan.Curatorer för Vårsalongen 2024 är Ashik Zaman och Joanna Sandell Wright.

Läs mer och boka
18/04 2024, 17:30 Visning Nationalmuseum Nationalmuseum – Nyfiken på: Harriet Backer 18/4

Under våren och sommaren 2024 visar Nationalmuseum en utställning om Harriet Backer som vid sidan av Edvard Munch var en av Norges mest betydande konstnärer vid sekelskiftet 1900. Hon var vid tiden en av de främsta koloristerna och skildrare av ljus och atmosfär i interiörer. Utställningen är ett samarbete mellan Nasjonalmuseet i Oslo, Kode i Bergen, Musée d’Orsay i Paris och Nationalmuseum.

Harriet Backer (1845–1932) var på många sätt en pionjär och i utställningen lyfts det nyskapande och innovativa i hennes konst fram tillsammans med den centrala roll i norskt konstliv som hon hade. Vad var det som gjorde att hon blev en mäktig aktör på den norska konstscenen? Varför valde en hel generation unga målare, både män och kvinnor, att bli elever och efterföljare till henne?

Under Harriet Backers femtioåriga karriär förändrades det norska samhället och kvinnors rättigheter och möjligheter till yrkesutövning radikalt. Hon utbildade sig till konstnär på en kosmopolitisk konstscen och vistades utomlands i femton år. Först i München och därefter i Paris, för att sedan återvända till sitt hemland. I Frankrike blev impressionismen och Claude Monets måleri Backers främsta inspirationskälla. Liksom Monet var hon en mästerlig kolorist och skicklig ljusskildrare. Hon tillämpade friluftsmåleriets principer på sitt stämningsfulla och stillsamma interiörmåleri i vilket hon skildrade samspelet mellan figuren, rummet och ljusverkan. Hon utforskade konstrasten mellan ute och inne, ljusets mångbottnade kvaliteter och dess skiftningar från morgon till kväll, från vår till vinter.

Läs mer och boka
23/04 2024, 17.00 Visning Millesgården Millesgården-Jaqueline Marval

Marval är en av de färgstarka franska konstnärer som under tidigt 1900-tal fann sin plats på konstscenen och ställde ut jämsides med ikoner som Henri Matisse, Picasso och Maurice Denis. Hon prisades av kritiker och deltog i otaliga utställningar i Frankrike samt internationellt. Poeten och konstkritikern Guillaume Apollinaire beskrev henne 1912 med orden ”En av vår tids mest anmärkningsvärda konstnärer”.

Läs mer och boka
25/04 2024, 17:30 Visning Prins Eugens Waldemarsudde Prins Eugens Waldemarsudde – Marie Krøyer 25/4

Marie Krøyer (1867 – 1940) var på sin tid omtalad i Skandinavien på grund av sitt dramatiska liv tillsammans med P.S. Krøyer och Hugo Alfvén. Få känner idag till omfattningen av hennes konstnärskap. Under våren och sommaren uppmärksammar vi konstnären Marie Krøyer i sin egen rätt. Det blir en stor utställning som visar bredden i hennes spännande arbete med konst, design och inredning. Presentationen belyser även nya aspekter av hennes internationella inspirationskällor och nätverk.

Utställningen arrangeras i samarbete med Skagens Kunstmuseer och Den Hirschsprungske Samling.

Läs mer och boka
07/05 2024, 18:00 Årsmöte Bonnier Conference center Anmälan till supé efter årsmötet den 7 maj

Årsmötet avslutas med mingeltallrik med ett glas vin eller öl samt kaffe och kaka. Priset för förtäring är 250 kr per person.

Anmäl dig senast den 26 april, se kod i kallelsen. Anmälan är bindande.

Läs mer och boka
15/05 2024, 17.30 Visning Millesgården Millesgården-Jaqueline Marval

Marval är en av de färgstarka franska konstnärer som under tidigt 1900-tal fann sin plats på konstscenen och ställde ut jämsides med ikoner som Henri Matisse, Picasso och Maurice Denis. Hon prisades av kritiker och deltog i otaliga utställningar i Frankrike samt internationellt. Poeten och konstkritikern Guillaume Apollinaire beskrev henne 1912 med orden ”En av vår tids mest anmärkningsvärda konstnärer”.

Läs mer och boka