Håll ner knappen CMD och tryck + / -

Fotografiska- Shepard Fairey 2/10

Handelsbankens Konstförening

Från gräsrotsrörelsen till gallerierna. Shepard Fairey är ett av de största namnen inom gatukonst med över 135 muralmålningar världen över. Han slog igenom stort med det välkända porträttet av Barack Obama inför USA-valet år 2008 och med klädmärket OBEYs explosiva framfart. Nu presenterar Fotografiska Shepard Faireys första soloutställning i Sverige, där hans tidiga ikoniska verk varvas med helt nya verk skapade för utställningen.

Vad har John Lennon, Barack Obama och Joan Jett gemensamt? De har alla porträtterats av gatukonstens okrönte konung Shepard Fairey, som nu gör ett efterlängtat Sverigebesök.

Photo Synthesis blir sommarens stora utställning på Fotografiska, med över 200 verk från Shepard Faireys omfattande karriär. Här visas den världsberömda konstnären med allt från hans allra tidigaste verk till helt ny konst unikt skapad för den här utställningen.

Fotografiska- Feng Li 19/11

Handelsbankens Konstförening

Nu kommer en av Kinas mest omtalade samtida fotografer Feng Li till Fotografiska Stockholm med utställningen White Nights in Wonderland, som blir den första utställningen någonsin att resa vidare från Fotografiska Shanghai. Här visas både konstnärens mest ikoniska verk och hans aldrig tidigare visade bilder, alltid med en säregen sarkasm och med storstäderna som fond. Välkommen att kliva in i Feng Lis surrealistiska värld från den 24 augusti.

FENG LI VISAR VARDAGENS ABSURDITETER PÅ FOTOGRAFISKA

Med ett unikt bildspråk och en ständigt ironisk underton har den kinesiske fotografen Feng Li blivit en av Kinas starkast lysande stjärnor inom samtida fotografi. I utställningen White Nights in Wonderland visas runt 200 verk från de senaste 20 åren av hans fotokarriär.

– Feng Lis bilder visar oss världen på ett nytt sätt och han är unik i sitt sätt att hitta det speciella i det vardagliga. Hans förmåga att överskrida kulturella gränser och att bygga broar mellan världar kändes som en perfekt match med vad som är vår vision på Fotografiska och därför är vi så glada att få visa honom i höst, som en av Kinas viktigaste samtida fotografer, säger Jessica Jarl, global utställningschef på Fotografiska.

Prins Eugens Waldemarsudde-Gunnel Wåhlstrand 31/10

Handelsbankens Konstförening

Sedan debuten, i början av 2000-talet, har konstnären Gunnel Wåhlstrand (född 1974) arbetat med den tidskrävande tekniken tuschlavering. Storskaligt och med en imponerande precision avbildar hon motiv från familjealbum och egna fotografiska förlagor av naturen på västkusten. Detaljskärpan, ljusförhållandena och speglingarna i de gråskaliga verken är fascinerande. I den kommande utställningen, som blir den mest omfattande presentationen med hennes verk sedan 2017, visas både tidiga och helt nyproducerade verk.

Prins Eugens Waldemarsudde-Gunnel Wåhlstrand 12/12

Handelsbankens Konstförening

Sedan debuten, i början av 2000-talet, har konstnären Gunnel Wåhlstrand (född 1974) arbetat med den tidskrävande tekniken tuschlavering. Storskaligt och med en imponerande precision avbildar hon motiv från familjealbum och egna fotografiska förlagor av naturen på västkusten. Detaljskärpan, ljusförhållandena och speglingarna i de gråskaliga verken är fascinerande. I den kommande utställningen, som blir den mest omfattande presentationen med hennes verk sedan 2017, visas både tidiga och helt nyproducerade verk.

Nationalmuseum-Romantiken – ett sätt att se 5/12

Handelsbankens Konstförening

En bildvärld som skrämmer och lockar, som öppnar sig mot okända rum. Som förvandlar bagateller till poesi och som bjuder in dig att ta plats i konsten. Upptäck romantiken, en omvälvande epok i konstens historia, som lämnat spår vi följer än idag.

Utställningen Romantiken – ett sätt att se tar ett brett grepp om den period under 1800-talet som kallas för romantiken. Med den vill vi förklara vad romantiken innebar och hur den påverkade sin samtid. Vi vill också visa att romantiken inte alls begränsar sig till 1800-talet, utan att vi ännu i vår tid dagligen umgås med många av den tidens frågor och idéer.

En bildvärld som skrämmer och lockar, som öppnar sig mot okända rum i mörker, dimma och ljus. Men som också förvandlar bagateller till poesi. Som stimulerar sökande och längtan, som blottar medvetandets djup och som kalibrerar vår sensibilitet. En bildvärld där gränserna mellan konst, fantasi och verklighet närmar sig upplösning.

Romantiken var omvälvande på flera sätt, inte minst genom att bildkonsten bjöd in betraktaren att ta plats i konstverket för att uppleva det på långt friare villkor än tidigare. Fantasin och föreställningsförmågan blev utgångspunkten för en ny sorts bildupplevelse som kopplades till egna minnen och erfarenheter i stället för lärda skrifter. Gränsen mellan bild och verklighet var inte längre lika tydlig. Genom nya motivvärldar och ett mer verklighetsnära sätt att framställa natur och människor blev konsten tillgänglig för en större publik.

Kungliga Slottet-Guidad visning i Representationsvåningarna 8/10

Handelsbankens Konstförening

Representationsvåningarna på slottet är samlingsnamnet för de magnifika paradvåningar som används vid Kungens och Drottningens representation.

I samband med H.M. Konungens representation stänger våningarna helt eller delvis.

Se Festvåningen som används vid galamiddagar, konseljer och riksdagssupéer, Gästvåningen som används som bostad för officiellt gästande statschefer och Bernadottevåningen som används vid medaljutdelningar och högtidliga audienser.

De väl bevarade inredningarna ger en inblick i historien från tidigt 1700-tal och framåt, där varje monark har lämnat spår efter sin tid. Här ses bland annat Gustav III:s paradsängkammare, Oskar II:s skrivrum och det senast inredda rummet – Kung Carl XVI Gustafs Jubileumsrum.

Till Representationsvåningarna hör också Rikssalen med drottning Kristinas silvertron och Ordenssalarna med en permanent utställning om de kungliga ordnarna.

ÖVRIG INFORMATION

Guiden möter er vid entrén vid Yttre Borggården.

Visning Stuckatörens våning 3/12

Madelene Burman

En av Stockholm stads Museivåningar

I 1880-talets Stockholm var Axel Notini en av de främsta stuckatörerna.1884 flyttar familjen in i sitt nya hus. Axel satsar stort och smyckar sitt hus rikligt, som bevis på sin yrkesskicklighet. Idag är stuckaturen återställd i ursprungligt skick och våningen är inredd som ett tidstypsikt borgarhem med salong, rökrum och matsal.

Obs! Tiden 16.30

Obs! Visningen är pga trappor inte tillgänglig för personer med rullstol eller barnvagn.

Visning av Elsas matsalar 11/11

Madelene Burman

Kom och titta på konst och inredning i Elsas matsalar (f.d. Mässen). Här får den fantastiska utsikten över Stockholm hård konkurrens av unika möbler, mattor och tavlor.