”Rosa segel – Svensk modernism i Moderna Museets samling” samlar omkring 100 verk av konstnärer som Anna Casparsson, Siri Derkert, Sven X:et Erixson, Isaac Grünewald, Sigrid Hjertén, Bror Hjorth, Hilding Linnqvist, Vera Nilsson, Ragnar Sandberg och många fler.
Utställningstiteln är lånad från Ragnar Sandbergs skymningslandskap ”Rosa segel” från 1934.
Under 1900-talets första hälft omvandlas Sverige från jordbrukssamhälle till industrination. Sociala reformer och framtidstro blandas med beredskap och rädsla för världskrig. Med utgångspunkt i Moderna Museets samling gör ”Rosa segel” nedslag i konsten från 1900 och fram till 1940-talet. En period då samhällets stora förändringar, händelser och även influenser från storstäder som Paris och Berlin gör tydliga avtryck i konsten.
Många svenska konstnärer kom under den här tiden att söka efter nya uttryck som kunde berätta om och spegla det moderna samhället. Andra gjorde tvärtom, de vände blicken från omvärlden och mot motiv som vittnar om en längtan efter en svunnen tid. Det här märks bland annat i avbildningarna av landskap där de nya industrierna träder fram och i motiv från de snabbt växande städerna och dess ytterområden. Men också i intima skildringar av vardagens liv och gestaltningen av känslor.