Håll ner knappen CMD och tryck + / -

Nationalmuseum – Nyfiken på: Harriet Backer 18/4

Under våren och sommaren 2024 visar Nationalmuseum en utställning om Harriet Backer som vid sidan av Edvard Munch var en av Norges mest betydande konstnärer vid sekelskiftet 1900. Hon var vid tiden en av de främsta koloristerna och skildrare av ljus och atmosfär i interiörer. Utställningen är ett samarbete mellan Nasjonalmuseet i Oslo, Kode i Bergen, Musée d’Orsay i Paris och Nationalmuseum.

Harriet Backer (1845–1932) var på många sätt en pionjär och i utställningen lyfts det nyskapande och innovativa i hennes konst fram tillsammans med den centrala roll i norskt konstliv som hon hade. Vad var det som gjorde att hon blev en mäktig aktör på den norska konstscenen? Varför valde en hel generation unga målare, både män och kvinnor, att bli elever och efterföljare till henne?

Under Harriet Backers femtioåriga karriär förändrades det norska samhället och kvinnors rättigheter och möjligheter till yrkesutövning radikalt. Hon utbildade sig till konstnär på en kosmopolitisk konstscen och vistades utomlands i femton år. Först i München och därefter i Paris, för att sedan återvända till sitt hemland. I Frankrike blev impressionismen och Claude Monets måleri Backers främsta inspirationskälla. Liksom Monet var hon en mästerlig kolorist och skicklig ljusskildrare. Hon tillämpade friluftsmåleriets principer på sitt stämningsfulla och stillsamma interiörmåleri i vilket hon skildrade samspelet mellan figuren, rummet och ljusverkan. Hon utforskade konstrasten mellan ute och inne, ljusets mångbottnade kvaliteter och dess skiftningar från morgon till kväll, från vår till vinter.

Det finns inga platser kvar till detta event.